Sint Joris Gin: een drank met smaak én een verhaal...

Door Fre Devos in de categorie actua voor de regio Nieuwpoort

Vorige week werd in Sint-Joris, deelgemeente van de stad Nieuwpoort, een nieuwe gin met de naam Sint-Joris gin voorgesteld. Initiatiefnemers zijn Hendrik Verslype (links) en Steven Hubrecht (rechts), twee Sint-Jorissenaars die hiermee hun deelgemeente willen promoten.

(tekst & foto: Erik Delanghe)

Hendrik is leerkracht en heeft een mobile bar-truck in bijberoep en Steven is restaurantuitbater van het restaurant “Akkerwinde” op het Sint-Jorisplein te Sint-Joris. Hendrik en Steven kennen als geen ander de geschiedenis van Sint-Joris en het etiket op hun ginfles refereert dan ook naar de geschiedenis van en rond Sint-Joris ten Dycke, de vroegere naam van hun gemeente. Zo staat op een banner boven het etiket de titel ‘AD UNUM OMNES (Tot de laatste man) die verwijst naar de leuze toegekend aan het 7de Linie Regiment die tijdens het begin van de Eerste Wereldoorlog de Duisters aan de Uniebrug heeft staande gehouden en dit onder het bevel van Luitenant-Generaal Dossin. Vandaar dat de voorstelling van hun gin ook plaats plaats vond aan het monument van het 7de Linie bij de Uniebrug.

Het etiket stelt de afbeelding voor van de heilige Joris (Joris (Georgius) van Cappadocië) maar beter gekend als Sint-Joris de drakendoder die de patroonheilige is tegen het oorlogsgevaar en van o.a: Engeland, Catalonië, Aragón, Portugal, Malta, Litouwen, Servië, Montenegro, Georgië, Ethiopië, Londen, Moskou, Milaan, Genua, Ferrara, Reggio di Calabria, Freiburg im Breisgau, Piran, Beiroet, Amersfoort, Ridderkerk, Terborg, Scouting, boeren, mijnwerkers, kuipers, zadelmakers, toeristen, ziekenhuizen, soldaten, militairen, gevangenen, ruiters, vee. De fles en zijn etiket met of zonder de inhoud is zeker al een collection item en zou zeker niet mogen ontbreken in de drankbar van de echte gin liefhebbers.

De Sint-Joris gin ontleed...

Sint-Joris is een citrus gin met subtiele aroma’s van jeneverbas en citrusvruchten. Hij bevat verschillende botanicals zoals: jeneverbes, coriander, rosemarijn, citroen, sinaasappel, … Je kan de Sint-Jors gin best serveren met een mediterrane tonic + zeste sinaas, jeneverbes en 1 kruidnagel.

De gin is te koop of te proeven in restaurant Akkerwinde of te bestellen via Hendrik. Prijs 39 euro.Akkerwinde : 058234558 Hendrik : 0495617383

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.