Doorgaan naar content

“Vlak voor mijn keizersnede startte ik nog de fabriek op”

Firma Familie: het koppel achter Petit Baron en Biscuiterie Pinson

Die heerlijke deeggeur in de industriezone van Veurne? Grote kans dat ze van Biscuiterie Pinson komt. Daar staan sinds kort Maxim Lambert (29) en Delphine De Zaeyer (26) uit Lombardsijde aan het roer, het jonge koppel dat in 2021 al Petit Baron in Nieuwpoort overnam. Na wafels en pannenkoeken rollen er nu dus ook koekjes van hun productielijn. Wat is hun recept om werk én liefde te laten rijzen?

Nooit samen aan de band

Het duo begon met pannenkoeken bakken in de beenhouwerij van Maxims ouders. Niet veel later kochten ze een huis mét loods in Houthulst. “Maar die werd al snel te klein. Het voorstel om Petit Baron verder te zetten, kwam als geroepen”, vertelt Delphine. Vier jaar later volgde dezelfde keuze: bijbouwen of Biscuiterie Pinson overnemen. “Vrienden verklaarden ons zot”, lacht Maxim. Ze werken immers van drie uur ’s nachts tot half zeven ’s avonds. “Hij zit in de productie en ik op kantoor. Naast elkaar aan de band? Dat zou nooit gaan”, grapt Delphine. Eenmaal thuis praten ze bij. “Eén regel: geen gsm’s als ons kindje mee-eet.”

Au pair in dienst

In dit bedrijf is familie hét ingrediënt. “Mijn tante werkt hier al vijftien jaar, Maxim zijn broer vervoegde ons en mijn papa rijdt nog steeds rond met de camion. Zelfs onder het overige personeel werken familieleden samen”, zegt Delphine. Thuis wacht hun zoontje van twintig maanden. “Vlak voor mijn keizersnede startte ik zelfs nog de fabriek op. Gelukkig sliep Clément ook al na een maand door.” Het evenwicht tussen gezin en werk bewaren ze dankzij een au pair. “Mijn mama is in april overleden aan kanker, vlak na het tekenen van de overname. Een zeer zware periode, maar we konden niet bij de pakken blijven zitten.”

Veldbed op kantoor

Hun jonge leeftijd bracht onzekerheid, maar ook vrijheid. “Twee prille twintigers die ineens de baas werden? Dat was niet simpel. Maar zonder kinderen kan je als zaakvoerder alles geven. Zo sliepen we vroeger weleens op een veldbedje in ons kantoor.” Volgens Delphine is ondernemen ook een kwestie van gunfactor en geluk. “Familie en vrienden die je steunen, het juiste team om je heen, maar ook omstandigheden van bovenaf die je niet in de hand hebt.” Haar ultieme tip voor samenwerkende koppels? “Blijf praten en laat de zaak niet tussen jullie komen. Los het op of laat het los.”

Tekst: Isabeau Verbist - Foto: Carolle Servayge
Ik wil ook m'n verhaal in Westkustmagazine!

Deel dit artikel gekopieerd

  • https://westkustmagazine.be/magazines/familiespecial-2025/vlak-voor-mijn-keizersnede-startte-ik-nog-de-fabriek-op

Misschien vind je deze artikels ook interessant.