Doorgaan naar content

“We begrijpen elkaar met een half woord”

Firma Familie: het gezin achter Bakkerij Snauwaert

Lang voor Nieuwpoort-Stad ontwaakt, staat familie Snauwaert al broden en taarten te bakken. Marc Snauwaert (54) en zijn vrouw Delphine Verslype (56) kneden al meer dan dertig jaar aan hun warme bakkerij, waarvan zes jaar met zoon Mathieu (27) aan boord. Met heel wat klanten per dag is het er ook figuurlijk de zoete inval. Wat heb je als gezin broodnodig om dat vol te houden?

Van park tot patisserie

Mathieu groeide op tussen de zakken bloem. “Mijn park stond zelfs in het atelier”, lacht hij. Na zijn opleiding aan Ter Groene Poorte in Brugge en drie leerjaren bij Atelier Lucas in Knokke, werkt hij intussen al zes jaar mee in de familiezaak. “Ik bak de taarten en gebakjes, mijn pa doet het brood en de pistolets en mijn mama verzorgt de winkel en de aankopen. Zo lopen we elkaar niet voor de voeten”, knipoogt hij. De dagen beginnen vroeg – half drie in het weekend – en eindigen pas in de namiddag. “Deze job zou dan ook niets voor mijn jongere broer zijn. Matteo werkt in de hotelsector en dus meestal ’s avonds.”

Rijzen én razen

Hun samenwerking als gezin loopt gesmeerd. “We trekken aan hetzelfde zeel, we begrijpen elkaar met een half woord en iedereen kent zijn plek”, verklaart Marc. “Zo mocht Mathieu van bij het begin de patisserie naar zijn hand zetten.” Het grootste verschil met vroeger? “Klanten zijn veeleisender”, merkt Delphine op. “Alles moet perfect en vooral snel gebeuren. In de vakanties is dat extra pittig.” Marc knikt: “Foutmarge is er amper. Waar wij begonnen met een winkel op zijn gat, draait Mathieu nu mee op een hoogtepunt. Dat is een luxe, maar ook een last: de lat ligt hoog, elke dag opnieuw.”

Verrassingsbroodje

En dan: kraakvers nieuws. Op 20 januari geven Marc en Delphine de schort door aan Mathieu en zijn vriendin Céline – nu nog boekhoudster. “Een perfect match. Hij kent het atelier, zij de cijfers.” De eerste generatie kijkt uit naar wat welverdiende rust. “Een bakkerij runnen is geen sprint, maar een marathon. De stress ga ik niet missen; de ambacht en het samenwerken met mijn vrouw wel. Mijn grootste tip? Moei je niet met elkaars taken”, knipoogt Marc. Stoppen betekent slaap inhalen en meer koersen, maar niet stilzitten. “Ondernemerszin schakel je niet zomaar uit. Ik zou zo weer 25 willen zijn en alles opnieuw doen.”

Tekst: Isabeau Verbist - Foto: Carolle Servayge
Ik wil ook m'n verhaal in Westkustmagazine!

Deel dit artikel gekopieerd

  • https://westkustmagazine.be/magazines/familiespecial-2025/we-begrijpen-elkaar-met-een-half-woord

Misschien vind je deze artikels ook interessant.