Niet enkel het frietvet wordt deze keer ververst in Oostduinkerke. Na dertig jaar krijgt Frituur Nicole een nieuwe naam én generatie achter de toonbank: dochter Maaike Lambrecht (32) en schoonzoon Stevie Meuris (39), met Frituur Frinesse. Op 7 november gaven Nicole en Wim de spatel officieel door. Maar hoe doe je dat: de familiezaak runnen én naast elkaar wonen, zonder dat het uiteenspat?
Eigen saus erover
Met het pensioen van haar ouders in zicht liet dochter Maaike al in 2022 weten dat ze de frituur wou overnemen. “Ik ben opgegroeid tussen de frietpotten en ook Stevie sprong al vaak bij”, vertelt ze. Nicole en Wim zijn blij dat de fakkel in de familie blijft. “Onze drie dochters hielpen al van jongs af aan graag mee. We hebben hen nooit gepusht, maar dat Maaike het nu overneemt, voelt gewoon juist.” De tweede generatie gooit er hun eigen sausje over: van online bestellen tot verfijnde burgers – vandaar ook de nieuwe naam. “Voor ons geen enkel probleem, al spreken sommige klanten Maaike nog aan met Nicole”, gniffelt Wim.
Een bakje quality time
Werk en gezin combineren? Dat schrikt de mama van twee niet af. “Ik begin als de kindjes nog slapen en werk langer door als ze in bed liggen.” Na jaren in de horeca – Maaike bij Eethuis Jeanne, Stevie in restaurant De Lanteirne – weet het duo wat onregelmatige uren zijn. “Als zelfstandigen kunnen we nu ons eigen ritme bepalen. Zo sluiten we elke woensdag en donderdag.” Die balans leerden ze van hun voorgangers. “Overloop samen de voorbije dag voor je de deur toetrekt. Wat er in de frituur gebeurt, blijft in de frituur.” Wim beaamt Nicoles tip: “Na dertig jaar samenwerken slapen we nog altijd in hetzelfde bed!”
Familie én buren
Na tien jaar in Westende keert het koppel terug naar Oostduinkerke, naar het huis dat grenst aan de frituur. “Superhandig met de kindjes”, zegt Maaike. En dat is nog niet alles: Wim en Nicole wonen er pal naast. “We blijven dus dichtbij, maar elk met onze privacy.” Hun grootste gemis? “Het contact met de klanten, maar niet het weekendwerk. Nu is er tijd voor concerten, kerstmarkten en folkloreavonden in het Visserijmuseum.” De passie voor de job lijkt alvast erfelijk: kleinzonen Arthur (8) en Emile (6) helpen al drank aanvullen. “De derde generatie zit nu al gebakken!”