Met ons mond vol tanden hebben we gekeken naar ‘Gewoon Buitengewoon’. De zevendelige docureeks op de VRT, van tv-maker en Koksijdenaar pur sang Eric Goens, toont het reilen en zeilen van Inspirant Aan Zee, een school voor buitengewoon onderwijs in Oostduinkerke. We wandelen met een klein hartje door hun schoolpoort, maar niet enkel op het scherm spat de hartelijkheid ervan af. Juffrouw Annelies, meester Bart en directrice Jelle roeien met de riemen die ze hebben, door de woelige zee van emoties, met hun hart als kompas.
Overspoeld met (h)erkenning
“De cameraploeg heeft alles en iedereen heel goed aangevoeld. De makers hebben ons eerst aan het idee laten wennen, door enkele weken in de klas mee te volgen, en hebben ons nadien doorheen twee schooljaren gefilmd”, steekt Jelle van wal. “Waar men vroeger wel eens bleef staren of net wegkeek, steken de mensen nu hun hand op. Plots word je ook herkend in de supermarkt of aangesproken op restaurant, en dat is toch even wennen. Hopelijk waait dit over”, bloost Annelies, “maar blijft de (h)erkenning voor ons beroep er wel. Zelfs voor onze eigen families is het een eyeopener geweest, om zowel de mooie als minder mooie kanten te zien. Het is een intense job, met een lach en een traan, die je niet volhoudt als je geen bakken geduld en respect hebt. Wat op tv getoond is, is nog maar het topje van de ijsberg.”
Pannenkoeken bij juf Annelies
“De eerste stap is de leerlingen graag naar hier doen komen. Ervoor zorgen dat ze een klik hebben met de leerkracht en ook een band krijgen met de klasgenoten, wat meestal meer tijd vraagt. Sommige leerlingen verblijven hier acht jaar lang en zien we 20 uur per week, soms meer dan onze eigen kinderen dus. We zijn daardoor heel close met hen, wat het net zo intens maakt. Ook de afscheidsfeestjes organiseren we vaak bij een juf of meester thuis. Ze hebben namelijk niet allemaal de beste thuissituatie en voelen zich graag betrokken in je leven. Zo spreken ze nog steeds over mijn pannenkoeken of de barbecue bij meester Dirk”, glundert Annelies. “Hier draait alles rond de leerlingen en niet rond de leerstof.”
Koken, tuinieren en fietsen
“In het buitengewoon onderwijs werken we namelijk met een ontwikkelingsplan in plaats van een leerplan”, licht Jelle verder toe. “Per klasgroep kijken we welke doelen haalbaar zijn en stellen we zo een plan op om hun zelfstandigheid te doen groeien. De accenten liggen daardoor vaak anders, maar kooklessen komen bijna altijd aan bod en ook de tuin is voor elke leerling een zeer waardevol project. Het zorgt ervoor dat ze zorgzamer omspringen met materiaal, elkaar en de natuur. Zo proberen we hen zo goed mogelijk voor te bereiden op het leven hierna, zoals het opvullen van vrije tijd, door te klussen in het houtatelier of hen te leren fietsen. Voor de ouders is het dan ook fijn om samen eens een fietstochtje te maken in het weekend.”
Dromen van een autoritje
“Soms moeten de ouders de beperking nog aanvaarden en schatten ze hun kinderen daardoor hoger in. Die opgelegde verwachtingen wegen op onze gasten en het is aan ons om die druk weg te nemen”, vertelt Bart. “Een dagje Plopsaland of mee met de garnaalvissers, elke maand organiseren we een uitstap, die hen op een speelse manier helpt te integreren in de maatschappij. Zo dromen de leerlingen ervan om eens te vliegen door de lucht, maar hun grootste wens is om ooit achter het stuur te zitten. Op een afgesloten parcours een toertje met de auto mogen doen, daar zouden ze jaren later nog over praten”, glundert Annelies. “We hebben nog veel dromen met deze school, maar botsen op financiële grenzen. Misschien schrijf ik ons wel in voor De droomfabriek?”
Gooi jij ook een reddingsboei?
Staat er geen luchtballon of circuit in je tuin, maar wil je het team en de leerlingen van Inspirant toch een hart onder de riem steken? Suggesties voor leuke activiteiten, bewegingsmateriaal voor in de fitnessruimte en fietsen zijn meer dan welkom. Wil je graag wat van je tijd geven? Ze verwelkomen je met open armen in hun team van vrijwilligers.
Herbekijk ‘Gewoon buitengewoon’ via VRT MAX.
Albert I-laan 54, Oostduinkerke