Doorgaan naar content

“Het is hard werken, maar ook hard genieten”

Achter de (wind)schermen van het seizoen

Je ziet ze tot in Frankrijk en misschien wel Engeland: de kleurrijke cabines en ligbedden van Cabine Jeanne in De Panne. We ploften erin neer en ontmoetten Christophe Bartholomeus (52), een dakwerker die van de paasvakantie tot oktober zijn stukje strand uitbaat, waarvoor hij drie maand onbetaald verlof neemt bij zijn werkgever. Zou hij er ook zelf eens een dutje in kunnen doen? Eén ding is zeker: zijn liefde voor het seizoen schreeuwt hij van de daken.  

Figuurlijke rijkdom

“Cabine Jeanne bestaat al 75 jaar, waarvan mijn ouders het 33 jaar hebben uitgebaat. Ik kluste hier als jonge gast bij in het weekend, stapte in het jaar 2000 in de zaak en ben dus nu toe aan mijn 24ste seizoen”, vertelt deze handige harry. “Ik blijf dit combineren met mijn job als dakwerker, want rijk kom ik er niet van. Ik ben wel mijn eigen baas, leer allerlei toffe families kennen en geniet van de pure nostalgie. Het is hard werken, maar ook hard genieten. ’s Morgens kom ik hier toe met mijn koffietje, krant, verse koffiekoeken en ontbijt ik in mijn bureau met zeezicht. Magnifiek, toch? Dit is mijn biotoop, mijn lang leven. Moest ik kunnen, had ik dit fulltime in Spanje gedaan.”

Christophe bij zijn Cabine Jeanne

Selfietoeristen en olijfolie-smoeters

“In de zomermaanden zetten we om 8 uur alles uit en om 17 uur alles binnen, wat op een drukke dag zo’n 3 uur kan duren. Dan ben ik wel blij om naar de rust terug te keren, na soms eerst gezellig pizza’s te eten met mijn jobstudenten. Tijd om zelf te genieten van de zee is er namelijk niet. Die schade haal ik in op reis, tot verveling van mijn vrouw”, lacht Christophe. “Ikzelf erger me wel eens aan toeristen die zich snel in een ligbed installeren voor een foto en dan weggaan. Het is nochtans maar 18 euro voor twee ligbedden, voor een ganse dag”, zucht hij. “De splitsing van de schoolvakanties voel ik wel en er valt op strand ook minder te beleven. Niettegenstaande dat cabines terug helemaal in zijn en er nog steeds olijfolie-smoeters zijn. Zelf zou ik niet zonder mijn zonnecrème en  -hoedje kunnen. En ook niet zonder Cabine Jeanne.”

Tekst: Isabeau Verbist - Foto: Manou Pattyn
Ik wil ook m'n verhaal in Westkustmagazine!

Deel dit artikel gekopieerd

  • https://westkustmagazine.be/magazines/zomereditie-2024/cabine-jeanne-in-de-panne

Misschien vind je deze artikels ook interessant.