Die ellenlange rij in de Zeelaan in Koksijde? Grote kans dat ze staan aan te schuiven bij Tutto Gelato. Aan de ijsmachines staat Valentine Platteeuw (27), die je sinds twee jaar met trots verwelkomt in haar eigen artisanaal ijssalon. Op een mooie zomerdag draait ze 24 smaken en vliegt er zo’n 180 liter ijs over de toonbank. Hoe houdt deze crème van een vrouw het hoofd koel?
Gelato University
Als jobstudente vond Valentine al plezier in het verkopen van ijs en cruisede ze vrolijk op haar Vespa naar het werk. “Zelfs op mijn vrije dagen stond ik te popelen om een bol te mogen scheppen.” Na haar opleiding Rechtspraktijk volgde ze haar hart richting Bologna. “Daar schoolde ik me om tot gelatiere, aan de Gelato University.” Twijfels om een eigen ijssalon te openen waren er zeker, maar haar amore voor het vak was sterker. Met de hulp van een projectcoördinator en haar vriend verbouwde ze het pand in amper zes weken tijd. “Een uur voor de opening was hij nog de gang aan het schilderen.”
Dagen van vijftien uur
Hoe graag Valentine ook gelato maakt, het blijft keihard werken. “Je moet echt een knop omdraaien en twee maanden lang overleven. In de zomer zie ik mijn zetel nooit.” Ze werkt 65 dagen non-stop, vaak vijftien uur per dag. “Op topdagen staan er twee jobstudenten drie à vier uur onafgebroken te scheppen.” Gelukkig maakt de setting zelfs de volle blaas goed. “We werken vlak bij zee en er hangt hier altijd een vakantiesfeertje.” Ook na het hoogseizoen – en een maand welverdiend verlof – zit ze niet stil. “Zodra de herfstvakantie voorbij is, begin ik met het voorbereiden van ijstaarten voor de feestdagen.”
Beige pistache-ijs
Een ijssalon openen waar al twee concullega’s de toon zetten? Dat vraagt een flinke schep moed. “Wij proberen ons te onderscheiden met authentieke recepten, ingrediënten van Italiaanse boeren en ons gratis proevertje, een klein bolletje om een nieuwe smaak te ontdekken.” Haar oma lust wel acht bollen tiramisu en zelf houdt Valentine van hazelnoot en pistache – die er eerder beige dan groen uitziet. “Wij werken namelijk met échte noten.” Zelfs op vakantie laat ze haar job niet los. “Gentile in Bari is mijn favoriete gelateria.” Maar nog liever dan de pottenlikker aflikken, experimenteert ze met nieuwe smaken. “Dan ben ik volledig in mijn element.”