Doorgaan naar content

“Ik ben 7 op 7 in de winkel”

Sarah Lambersy is als een vis in het water op haar werk

(Vis)bakken respect! Dat hebben we voor Sarah Lambersy (30), uitbaatster van viswinkel Saumon d’Or in Koksijde en de uitgelezen covergirl van onze jobspecial. Ze zit namelijk al een decennia in en tussen de vis en dat met nog evenveel goesting, ook in haar dagelijkse portie. Daarnaast is ze fulltime mama van dochtertje Florentine (3) en vier maand zwanger van haar tweede kindje. Hoe ze het allemaal doet? We zochten het tot op de bodem voor je uit!

Van rechtspraktijk naar viswinkel

“Ik werk hier al bijna tien jaar”, verschiet Sarah er zelf van. “Ik was 21 jaar, net afgestudeerd in Rechtspraktijk en startte mijn schakeljaar Rechten in Brussel, tot ik te horen kreeg dat mama een bolletje voelde en al snel ziek werd. Ik sprong meteen in en sindsdien ben ik eigenlijk nooit meer weggegaan. Ik ben erin opgegroeid, maar ik heb nooit gedacht dat ik de zaak ooit zou overnemen. Ik hoopte namelijk rechercheur te worden, maar uiteindelijk doe ik de job als vishandelaar enorm graag. Hard werken zit in mijn genen”, vertelt ze trots. “Mijn papa helpt mij nog dagelijks met alle aankopen, maar voor mama is meehelpen in de zaak onmogelijk geworden. Ze strijdt namelijk nog steeds tegen borstkanker, met behulp van hormoontherapie. Toch is zij mijn grootste steun.”

Zuiver op de graat

“Ik mag dagelijks met mooie producten werken en ben fier op wat we verkopen. Geen brol uit een fabriek, maar dagverse vis en huisgemaakte bereidingen, zonder bewaarmiddelen en met veel tijd en liefde. We hebben daardoor meer personeel nodig, maar je levert een veel beter product af en dat waarderen onze klanten. Sommige begrijpen wel niet waarom ik geen tweede winkel wil openen, maar voor mij staat dat niet gelijk aan groei. Ik zou vrezen voor kwaliteitsverlies, wat een nachtmerrie is voor een controlefreak als mij. Ik wil authentiek blijven; niet alles hoeft groot en hip te zijn. We hebben zo’n prachtig, familiaal verhaal en kennen alle klanten persoonlijk, en dat wil ik zo houden. Niettegenstaande droom ik van een grotere winkel en speel ik met enkele ideetjes, maar daar kan ik nog niets over kwijt”, maakt ze ons nu al benieuwd.

Roggenvleugel met kappertjes

“Mijn vriend, Jel, zucht wel eens wanneer ik alweer vis op tafel zet”, lacht Sarah. “Maar met vlees kan je me echt geen plezier doen. Ik ben niet vegetarisch, maar ik hou gewoon veel meer van vis. In de winkel leg ik meteen stukjes aan de kant om mee te nemen naar huis en ook op reis ben ik altijd benieuwd om nieuwe vissoorten en bereidingen uit te proberen. Het allerliefst eet ik langoustines in de oven of een roggenvleugel gebakken in de boter, met kappertjes en een gekookt patatje”, begint ze al te watertanden. “En ’s middags kan een boterham met tonijnsalade mij enorm smaken, of met een plakje kaas om toch eens af te wisselen. Ook Florentine eet met ons mee en moet alles proeven.”

Een goeie partner aan de haak

“De winkel is elke dag open, dus ik ben hier 7 op 7 van begin tot sluit, behalve op woensdagnamiddag. Dan staat mijn tijd in teken van Florentine”, straalt Sarah. “Meestal sta ik op rond 5 uur, overloop ik de aankoop met papa en kom ik om 7.45 uur toe in de winkel. Administratie probeer ik tussen de klanten door te doen en als ik eens wil ontspannen, dan moet ik echt weg uit Koksijde. Je zal me er dus nooit zien liggen op het strand, want ik sta meteen terug in de winkel”, bloost ze. “Ook Jel heeft geen 9-to-5-job. Hij werkt in een windmolenpark, dus hij is een week thuis en een week op zee, wat ik eigenlijk perfect vind. Wanneer hij weg is, kan ik ’s avonds goed doorwerken, en wanneer hij thuis is, doet hij het huishouden en voel ik mij precies op vakantie. Onze momenten samen zijn zeldzaam, maar dan maken we die extra uniek. Met vriendinnen afspreken is nog moeilijker, maar ze gunnen mij alle succes en steunen me.”

Twee weken zwangerschapsverlof

“Mijn ouders woonden vroeger boven de viswinkel en gingen nooit op reis. Van work-life balance was er dus lang geen sprake, maar nu genieten ze ten volle. Als je je mama zo ziek hebt gezien en al een werknemer hebt moeten afgeven, dan besef je dat het leven snel voorbij kan zijn. Daarom ga ik deze keer wél van een maand rust genieten na mijn bevalling. Bij Florentine heb ik tot op de laatste dag gewerkt, heb ik maar twee weken verlof genomen en nam ik haar de eerste zeven maanden altijd mee. Ik ben zelf zo opgegroeid en ben er toch ook goed uitgekomen”, lacht Sarah. “Ik zou onze kinderen nooit pushen om de zaak verder te zetten, maar het zou zó leuk zijn mocht Saumon d’Or in de familie blijven.”

Deel dit artikel gekopieerd

  • https://westkustmagazine.be/magazines/lente-editie-2024/sarah-lambersy-is-als-een-vis-in-het-water-op-haar-werk

Misschien vind je deze artikels ook interessant.