Doorgaan naar content

“Wij ondersteunen je met onafhankelijk advies bij je bouw of renovatie”

Duurzaam wonen, bouwen of renoveren? Acasus geeft advies

Heb je ook al die vlaggen zien wapperen in de Pannestraat met in koeien van letters ‘ACASUS’ op? En heb je ook geen flauw idee waarvoor dat staat? You’re not alone! Daarom gingen wij even een kijkje nemen in dit mysterieuze gebouw en geloof ons, het is voor alle Westkusters interessant.

(Ver)bouwen, hoe begin je eraan?

“Acasus is het inspiratie- en kenniscentrum van Provincie West-Vlaanderen voor duurzaam wonen, bouwen en renoveren. Onze job bestaat letterlijk uit het helpen van mensen om toekomstgerichte keuzes te maken. Kocht je bijvoorbeeld een huis met aardig wat renovatiewerk, maar weet je niet goed wat er op je afkomt? Of is je lening afbetaald, zijn de kinderen uit huis en is er dus wat financiële ruimte over om je woning energiezuiniger te maken? Wij wijzen je graag op alle mogelijkheden en regelgevingen. Mensen hebben nood aan transparante informatie, zodat ze het bos door de bomen kunnen zien.”

Particulieren, scholen, verenigingen, steden en gemeentes kunnen allemaal terecht bij ons voor:

-          Kwalitatief en onafhankelijk advies bij een renovatie- of nieuwbouwproject. We werken voor de overheid en zijn daardoor een onafhankelijk adviesorgaan en hebben dus geen verdienmodel zoals aannemers en architecten.

-          Een antwoord op vragen over technieken als warmtepompen, ventilatie,…en materialen.

-          Duurzame oplossingen en een toekomstbestendige totaalaanpak.

Wat houdt ons advies in?

“Tijdens een bezoek aan je woning of het bekijken van de plannen maken onze adviseurs een grondige analyse van jouw nieuwbouw- of renovatieproject. Vervolgens gaan ze samen met jou op zoek naar duurzame oplossingen voor al je vragen rond oriëntatie, isolatie, ventilatie, materiaalkeuze,... noem maar op! Woon je in een appartement? Ook dan kan je bij ons terecht voor advies, zowel voor je eigen woning als voor de gemeenschappelijke delen.

Heb je een technische vraag?

“Ook hiervoor kan je beroep doen op Acasus. Ons team bestaat uit drie adviseurs, van een architect tot een bouwkundig ingenieur, met alle drie een hands-on-mentaliteit en veel ervaring. We hebben de nodige kennis over bouwtechnieken en de nieuwste technieken en volgen de nieuwste ontwikkelingen op de voet. Zo kunnen we je vragen op een efficiënte en deskundige manier beantwoorden. Voor technisch advies worden er geen kosten in rekening gebracht, maar is daardoor eerder beperkt. Heb je nog geen huis, maar wel een op het oog, en wil je er een specifieke vraag stellen over een warmtepomp bijvoorbeeld? Klop aan bij ons adviesloket en we helpen je meteen.” [DBJ1] 

Hoe werkt het?

1e fase is een online aanvraag op www.acasus.be/bouwadvies.

2e fase is een afspraak. We contacteren je binnen de 3 weken na je aanvraag om een afspraak in te plannen, bij jouw thuis of bij ons in Veurne.

We contacteren je binnen de 3 weken na je aanvraag

3e fase is het advies zelf. Dit gesprek duurt meestal 1,5 à 2 uur. Het kan nuttig zijn om je verbruiksgegevens, het EPC-verslag of andere informatie op voorhand klaar te leggen. We luisteren goed naar je vragen, alsook naar de plannen en het budget, om rekening te kunnen houden met de financiële mogelijkheden. Nadien wordt de huidige situatie van de woning bekeken, door samen eens door het pand te gaan. Terwijl wordt er advies gegeven en geantwoord op vragen.

4e fase Je ontvangt een verslag met een stappenplan op korte en lange termijn. Daarnaast bezorgen we je ook heel wat technische informatie zodat je gericht op zoek kan naar een bouwprofessional.

Wat kost het?

- Advies aan huis is 50 euro
- Planadvies bij Acasus in Veurne is 25 euro
- Technische vraag is gratis

Sommige gemeenten nemen de kost op zich, zie bovenstaand kaartje.

Ooit al gehoord van isolatie uit gras?

“In ons inspiratie- en kenniscentrum houden we ook een expo rond duurzaam wonen. We beschikken onder andere over een ruime verzameling van zowel klassieke als bio-based en circulaire materialen. Zo hebben we een staaltje isolatie op basis van gemaaid gras, wat veel minder impact heeft op het milieu dan glaswol. Zulke stoffen, zoals ook stro, zijn namelijk onuitputtelijk, herbruikbaar en nagroeibaar. Wist je trouwens dat er veel energie nodig is om bouwmaterialen te produceren? Het inzetten op behoud en hergebruik van bouwmaterialen is dus ook belangrijk. Naast materiaalgebruik wijzen we onze bezoekers ook op de risico’s van asbest en de voordelen van klimaatbestendig wonen (waterbeheer, natuurinclusief, groendak,..). Begint de baksteen in je maag al te knorren?”

Deel dit artikel gekopieerd

  • https://westkustmagazine.be/magazines/maart-editie-2024-1/duurzaam-wonen-bouwen-of-renoveren-acasus-geeft-advies

Misschien vind je deze artikels ook interessant.