Je zag het misschien al tijdens je herfstwandeling op de zeedijk van Koksijde: het woord ‘restaurant’ prijkt nu op de gevel van The Tables. Na zes jaar als brasserie kiezen Gregory Compagnon (30) en Théa Huys (28) voor een nieuw recept: meer tijd voor hun zoontjes Louis (5) en Henri (1) én meer ruimte om te experimenteren in de keuken. Smaakt naar meer – zeker bij het zien van de kreeftentank.
Honger naar gezinstijd
Vrijdag 18 oktober 2019 herinneren Théa en Gregory zich nog als gisteren. “Twee uur voor de opening was ik nog menu’s aan het plakken”, lacht ze. Zes jaar later draait het koppel op volle toeren, maar snakt het naar meer familiemomenten. Théa hangt haar schort dan ook aan de haak. “Een moeilijke, maar logische keuze.” Tot begin volgend jaar helpt ze nog ’s middags mee, maar daarna start voor haar een nieuw avontuur. “Ik blijf wel de menukaarten, sociale media en administratie doen en spring bij waar nodig. Loslaten zal ik nooit helemaal kunnen. Zo kijk ik ’s avonds weleens mee op de camera’s”, bloost Théa.
Van spaghetti naar kreeft
Op hun nieuwe menukaart? “Geen vol-au-vent of slaatjes meer, wel oesters, kreeft, gegratineerde escargots, carpaccio van langoustines en kaviaar voor de liefhebbers.” Ook het interieur kreeg een update: veertig zitplaatsen binnen en een kleiner terras. “Hier zit je niet op elkaar en zelfs op drukke momenten blijft het gezellig.” Gasten zijn welkom van vrijdag tot dinsdag, zowel ’s middags als ’s avonds. Gregory ontvangt hen in de zaal en flambeert er zijn tarte tatin live. “Dat contact miste ik in de keuken.” Zijn gedeelde ambitie met chef Ward? “Opgenomen worden in Gault & Millau, als een van de weinige zeedijkrestaurants.”
Zin in de zeedijk
Op de zeedijk is authenticiteit zeldzaam, maar The Tables bewijst dat het anders kan. “Velen denken aan diepvries en microgolf, maar wij tonen dat het ook verfijnd kan, met verse, marktgebonden producten.” Met parking vlakbij en zicht op zee is het er heerlijk tafelen. “Zandschoenen, buggy’s en honden zijn trouwens nog steeds welkom.” Die familiale sfeer voel je overal: van lange tafels tot gezonde kindergerechten en een kleurplaat met hun zoontjes erop. “Louis schuift soms met zijn ijsje mee aan tafel bij vaste klanten”, glimlacht Théa. “De pannenkoeken zullen gemist worden, maar we kregen al zoveel mooie reacties.”
Zeedijk 272, Koksijde
058 59 41 28
info@thetableskoksijde.be